Joomla project supported by everest poker review.

Other languages / Dutch / Het officiele bericht voor de Internationale Dansdag

 

 

 

Het officiele bericht voor de

 

Internationale Dansdag

 

 line-pattern

 

Het officiële bericht voor de

Dans Dag

29 April 2019

www.DanceDay.CID-portal.org   Wanneer mensen dansen, overstijgen ze soms naar het rijk van het supernatuurlijke. De combinatie van muziek en beweging, laten lichaam en geest naar een hoger niveau gaan. Deze extatische ervaring geeft vrijheid, delft dieper in je inner dimensie en brengt de persoon samen met het universum.

   Soms krijgen choreografen het voor elkaar om, bij het creëren, een link te scheppen voor de kijker met het heilige, esoterische en onbekende. Verder dan bij recreatie en kunst, wordt dans dan een vehikel voor hoger bewustzijn, een zoektocht naar de ultieme betekenis. Zulke choreografieën leiden verder dan observatie, de ervaring en kennis.

   Deliades - dansende nymfen van het eiland Delos in het Ouden Griekenland. Devadasis - tempel bezoekers die de klassieke tradities van Bharatanatyam en Odissi in India behouden. Sufi Derwishes - volgelingen van de Perzische dichter Rumi, met hun wervelende dans. Azteekse priesters, die ‘zingen met hun voeten’ in het pre-Spaanse Mexico. Spiritualiteit is altijd aanwezig geweest in dans.

   Tegenwoordig zien we de vlotte opkomst van liturgische dans, vooral in Amerika. Dans is weer een uiting van aanbidding, een fysieke vorm van een gebed en een uiting van toewijding aan God. Duizenden voorgangers en choreografen zijn getraind en zetten ook hun eigen gemeentes op. In sommige plaatsen zijn er meer dansgemeentes dan conventionele dansscholen.

   Daarom is het thema dat wij voorstellen voor de Dans Dag en voor evenementen in 2019: Dans en spiritualiteit.

 

Alkis Raftis

Voorzitter van de Internationale Dansraad

CID, UNESCO, Paris

 

 

1.  Het officiële bericht voor de Dans Dag word naar dans professionals gestuurd in 200 landen. Vraag om een vertaling of vertaal het bericht naar jouw taal en stuur het naar de media. Je kunt richtlijnen vinden voor je eigen viering en voorgaande DD berichten op www.danceday.CID-portal.org

2.  De Dans Dag is elk jaar op 29 april, opgericht in 1982 en gecoördineerd door de CID. Het doel is om de aandacht te zetten op de danskunst. Het word door miljoenen dansers over de hele wereld gevierd. Op die dag organiseren dansprofessionals een activiteit voor ander publiek dan hun gewoonlijke doelgroep.

 

 

line-pattern

 

 

De officiële boodschap voor
Dans Dag
29 April 2017
www.danceday.cid-portal.org


Dit jaar bundelt de Internationale Dans Raad (CID) haar krachten met het World Food Program (WFP), om het project ‘Dance to Zero Hunger’ te starten. Dance to Zero Hunger is een project ter bevordering van gezonde voeding, door middel van dans en onderwijs. WFP biedt maaltijden aan 80 miljoen mensen in 80 landen: wfp.org

Gezond eten en dans gaan hand in hand bij het stimuleren van een gezonde levensstijl. We willen de voedselzekerheid en Zero Hunger in alle landen promoten.

Scholen zullen kleinschalige dansprogramma's voor kinderen organiseren, om het belang van de voedselzekerheid en het behoud van een gezonde levensstijl te realiseren. Jonge dansers krijgen de mogelijkheid om dansopleidingen te volgen en gecertificeerd te worden na het voltooien van 150 uur aan danslessen.

Deelnemende scholen zullen choreografieën creëren gericht op het belang van voedselzekerheid en het bestrijden van hongersnood, die zullen worden tentoongesteld tijdens de viering van Internationale Dag van de Dans (29 april) en Wereldvoedseldag (16 oktober) . WPF, CID en UNESCO zullen hun samenwerking promoten met een mediacampagne en een evenement in Parijs.

Het project zal de voedselzekerheid bevorderen, kinderen informeren over het belang van gezond eten, mogelijkheden tot beroepsopleiding bieden en pleiten voor het bestrijden van hongersnood, door middel van dans.


Alkis Raftis
President van de Internationale Dans Raad
CID, UNESCO, Parijs

 

 

 

line-pattern

 

 

 

 

Het officiele bericht voor de

Internationale Dansdag

op 29 april 2016

 

 

   De media rapporteert vaak over dansoptredens, maar zelden over danslessen. Maar leren dansen komt veel vaker voor dan optreden. Tien keer zoveel mensen beoefenen een danssoort in een les in plaats van op te treden.

 

   De huidige economische crisis heeft nauwelijks effect gehad op dansscholen. Veel zaken sloten, weinig dansscholen sloten hun deuren. Ze verloren slechts enkele leerlingen. Dit bewijst meer dan eens dat dans bij een van de basisbehoeftes hoort. Mensen kiezen ervoor op andere zaken te bezuinigen in plaats van te stoppen met het volgen van danslessen.

 

   Subsidies van de staat voor gezelschappen en instituten waren ingekort. Steeds meer gaan op zoek naar private sponsoren. Particuliere dansscholen overleven door het krijgen van lesgeld van hun studenten. Ze blijven steeds meer adverteren om meerdere studenten binnen te krijgen. Ze vergroten het aantal danslessen, ze organiseren evenementen, ze worden steeds meer uitgaand en flexibeler.

 

   Helaas is het zo dat er in sommige landen organisaties zijn die restricties leggen op het aantal dansleraren, door te eisen van de staat dat zij enkel hun diploma’s erkennen. Wij geloven dat het aanleren van dans open  moet zijn voor iedereen, zonder enige restrictie.

 

   Niets zou een individu moeten tegenhouden in het aanleren, leren of beoefenen van kunst. Welke vorm ook; muziek, theater, dans, beeldende kunst of poezie.

 

   We moedigen iedereen aan om serieus te studeren en certificaten en diploma’s te behalen, om het vertrouwen van leerlingen te winnen. Maar kwalificaties moeten niet een restrictie zijn en er voor zorgen dat anderen geen kans hebben om op een particuliere instelling les te geven.

 

   De staat moet pressie van groeperingen, die een monopolie willen in een kunstvorm, weerstaan.

 

   Een goede professional kan met gemak vertrouwen op haar/zijn talent, kennis en reputatie. Niet door privileges opgezet door beleid en regels waardoor anderen niet in staat kunnen zijn met hen te wedijveren of zich te vergelijken. Kunst is per definitie; inclusief en niet exclusief.

 

   De Dans Dag 2016 staat in het teken van een open deur beleid in het aan leren van dans.

 

prof. dr. Alkis Raftis

President of the International Dance Council

CID, Unesco, Paris

 

 

 

line-pattern

 

 

 

2014

 

Das Credo des Tanzes

 

Ich glaube an den Geist des Tanzes,

den alles bewegenden Offenbarer des Himmels und der Erde

und aller sichtbaren und unsichtbaren Dinge:

die Erleuchtung der tanzenden Gestalt,

den wahrhaftigen Tanz wahrhaftiger Seelen,

einizigartig erschaffen, nicht von Menschen gemacht,

allgegenwärtig,

durch den alle Dinge ihre Verklärung erfahren.

 

Er kam zu uns Menschen zu unserer Erlösung

herab aus dem Himmel

vor der Entstehung der gegenwärtigen Welt.

Er nahm seine Gestalt an in den Körpern der Sterblichen

und erhob sie auf eine höhere Stufe des Menschseins.

 

Er wurde ein Opfer der oberflächlich konsumierenden Gesellschaft,

er litt daran und wurde nach und nach vergessen.

 

Aber er erscheint immer wieder neu an verborgenen Plätzen,

an denen keine Gesetze ihn daran hindern,

mit all seiner Macht und Pracht,

um die Unsteten und die Toten mit neuem Leben zu erfüllen:

Seine Herrschaft wird kein Ende haben.

 

Ich glaube an den heiligen Tanz des Lebens,

o Herr, Erschaffer allen Lebens,

der sich in unabhängigen freien Gemeinschaften neu gestaltet,

der sich in der menschlichen Gestalt äußert

und nicht in den Schriften der Propheten.

 

Dieser Tanz ist gleichbedeutend mit der Taufe

zur Überwindung von Krankheit und Sünde,

er bedeutet die Wiederbelebung des verloren gegangenen Körperbewußtseins

und weist auf das Leben in einer vor uns liegenden Welt der Glückseligkeit hin.

 

 

                                                             Alkis Raftis (transl. by Ingo Guenther)

 

 

line-pattern

 

 

 

 

 

Het officiële bericht voor de Dans Dag   29 April 2019   www.DanceDay.CID-portal.org   Wanneer mensen dansen, overstijgen ze soms naar het rijk van het supernatuurlijke. De combinatie van muziek en beweging, laten lichaam en geest naar een hoger niveau gaan. Deze extatische ervaring geeft vrijheid, delft dieper in je inner dimensie en brengt de persoon samen met het universum. Soms krijgen choreografen het voor elkaar om, bij het creëren, een link te scheppen voor de kijker met het heilige, esoterische en onbekende. Verder dan bij recreatie en kunst, wordt dans dan een vehikel voor hoger bewustzijn, een zoektocht naar de ultieme betekenis. Zulke choreografieën leiden verder dan observatie, de ervaring en kennis. Deliades - dansende nymfen van het eiland Delos in het Ouden Griekenland. Devadasis - tempel bezoekers die de klassieke tradities van Bharatanatyam en Odissi in India behouden. Sufi Derwishes - volgelingen van de Perzische dichter Rumi, met hun wervelende dans. Azteekse priesters, die ‘zingen met hun voeten’ in het pre-Spaanse Mexico. Spiritualiteit is altijd aanwezig geweest in dans. Tegenwoordig zien we de vlotte opkomst van liturgische dans, vooral in Amerika. Dans is weer een uiting van aanbidding, een fysieke vorm van een gebed en een uiting van toewijding aan God. Duizenden voorgangers en choreografen zijn getraind en zetten ook hun eigen gemeentes op. In sommige plaatsen zijn er meer dansgemeentes dan conventionele dansscholen. Daarom is het thema dat wij voorstellen voor de Dans Dag en voor evenementen in 2019: Dans en spiritualiteit.   Alkis Raftis Voorzitter van de Internationale Dansraad CID, UNESCO, Paris   1. Het officiële bericht voor de Dans Dag word naar dans professionals gestuurd in 200 landen. Vraag om een vertaling of vertaal het bericht naar jouw taal en stuur het naar de media. Je kunt richtlijnen vinden voor je eigen viering en voorgaande DD berichten op www.danceday.CID-portal.org 2. De Dans Dag is elk jaar op 29 april, opgericht in 1982 en gecoördineerd door de CID. Het doel is om de aandacht te zetten op de danskunst. Het word door miljoenen dansers over de hele wereld gevierd. Op die dag organiseren dansprofessionals een activiteit voor ander publiek dan hun gewoonlijke doelgroep.

Dance Day        يوم الرقص       Journée de la Danse       舞蹈日       Día de la Danza       День Танца 

a program of the International Dance Council CID at UNESCO
the official organization for Dance world wide
www.cid-portal.org    www.cid-world.org

Tuesday the 23rd. Design by JoomlaTemplateMaker.